ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА РАСТЕНИЯТА!

В ТОЗИ РАЗДЕЛ ЩЕ НАМЕРИТЕ ОПИСАНИЯ НА ХРАСТИ,ДЪРВЕТА,РАСТЕНИЯ ЗА ВАШАТА ГРАДИНА.ТУК ЩЕ СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С ВИДОВЕТЕ ПОДХОДЯЩИ ЗА МАЛКА И ГОЛЯМА ГРАДИНА,ЗА АЛПИНЕУМИ,ЗА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ПОЧВИ. ОПИСАНИЯТА СА НАПРАВЕНИ С ЦЕЛ ДА ПОМОГНЕМ В ИЗБОРА НА РАСТЕНИЕ ЗА ЛЮБИМАТА ВИ ГРАДИНА , ДВОР ,ТЕРАСА. В РАЗДЕЛА СА НАПРАВЕНИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОПИСАНИЯ! ЗА НАЛИ...

В ТОЗИ РАЗДЕЛ ЩЕ НАМЕРИТЕ ОПИСАНИЯ НА ХРАСТИ,ДЪРВЕТА,РАСТЕНИЯ ЗА ВАШАТА ГРАДИНА.ТУК ЩЕ СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С ВИДОВЕТЕ ПОДХОДЯЩИ ЗА МАЛКА И ГОЛЯМА ГРАДИНА,ЗА АЛПИНЕУМИ,ЗА РАЗЛИЧНИ ВИДОВЕ ПОЧВИ. ОПИСАНИЯТА СА НАПРАВЕНИ С ЦЕЛ ДА ПОМОГНЕМ В ИЗБОРА НА РАСТЕНИЕ ЗА ЛЮБИМАТА ВИ ГРАДИНА , ДВОР ,ТЕРАСА. В РАЗДЕЛА СА НАПРАВЕНИ САМО И ЕДИНСТВЕНО ОПИСАНИЯ! ЗА НАЛИЧНОСТИ И ЦЕНИ РАЗГЛЕДАЙТЕ КАТЕГОРИИТЕ НА ВИДОВЕТЕ РАСТЕНИЯ. Градинските стилове се менят,но декоративните дъврета и храсти са неизменен техен елемент.Тук ще говорим не за пищните градини от изминалите векове,а за градините в наше време.В тях има място за храсти,за иглолистни и лиани,чиято популярност напоследък расте. Причините за това са няколко.Преди години трябваше да си купуваме растения от разсадници,а сега благодарение на градинските центрове можем да разгледаме различни,дори цъфнали дървета,храсти,цветя,преди да ги отнесем у дома за засаждане.Вече не е задължително засаждането да се извършва през студените месеци-отглежданите в контейнер растения се садят по всяко време на градината. Над моравите,пътечките и нискорастящите цветя се извисяват дървенистите растения и храстите-живата вертикална рамка на нашата градина.През лятото те осигуряват височина,багра и аромат,оформят градината.През зимата ролята им е още по-важна.Когато цветята са увехнали,голите клонки на листопадните храсти и облистените стъбла на вечнозелените растения красят градината и не сме принудени да гледаме единствено голата земя. Дърветата и храстите имат още едно преимущество-изискват много по-малко от едногодишните растения,моравите и тревистият бордюр.Не се налага непрекъснато да ги наторявате,пръскате,да отстранявате мъртвите цветове,да слагате подпорки,да садите наново всяка година. Това предимство на дърветата и храстите е добре известно,но това съвсем не значи,че те нямат нужда от внимание и обгрижване.Дървенистите имат разнообразни нужди и достигат различни размери,за това избирайте внимателно.Някои видове се чувстват добре във воровита почва,а други се поболяват и умират в нея.За това никога не купувайте дърво или храст само защото много ви харесва или в градинският център височината му изглежда подходяща за вашата градина.Консултирайте се или се информирайте предварително. Отглежданите в контейнер растения не са евтини и веднъж посадени ,не понасят местенето.Засадете ги правилно.Съобразете се с правилното и подходящото място и никога не разполагайте скъпи и отбрани екземпляри близо един до друг.Изборът и засаждането изискват грижи,но вече прихванатото растение не се нуждае от много внимание. Храстите и дърветата придават на градината завършен вид.Те ще ви осигурят красиви цветове,опияняващ аромат,ефектни листа,красиви форми и пъстри кори.Храстите намаляват силата на ветровете ,създават уединение,решават отчасти проблема с плевелите и скриват не особено красиви гледки.Инвестицията в тях е оправдана,тъй като те многократно възвръщат вложените средства и грижи.

Още

ДОБРЕ ДОШЛИ В СВЕТА НА РАСТЕНИЯТА! Съдържа 3 продукта.

Подкатегории

 • ХРАСТИ
  Тук ще отделим повече внимание на храстите.Това не означава,че другите групи са маловажни,но повечето дървета са твърде големи за обикновената градина,пълзящите са малко на брой и приложението им е ограничено,а иглолистните не цъфтят.Храстите нямат тези недостатъци освен един. Те могат да покрият земята,да напълнят лехите и бордюрите ,да бъдат ефектни единични растения,да украсят стените на къщите,но няма да се извисят към небето,тъй като максималната им височина е около 4.5 метра.Ако искате растение,което да мери ръст с къщата ви,изберете дърво широколистно или иглолистно. Най-популярните храсти имат зелени листа и ефектни цветове в продължение на няколко седмици и дори месеци,обикновено напролет,но понякога наесен или през лятото.Рододендронът,форзицията,рибесът,махонията,люлякът,керията,хидрангеята,потентилата и други са задължителни,но все пак е жалко,че повечето градинари се ограничават само с тях. Пъстрите листа са също толкова красиви.Цветовете издържат само няколко седмици,но златистите,пурпурните,медните или пъстрите листа на вечнозелените храсти ще радват окото целогодишно.През есента листата на някои храсти могат да засенчат почти всички цветя-през октомври,фотергилата или енкиантуса са прекрасни.Листата на други храсти са най-ефектни напролет-например пиерис,фотиния и аурея. Има храсти с красиви плодчета (пернеция,симфорикарпус,скимия,пираканта,котонеастър и други) или с ярко обагрени стебла като саликс алба или корнус алба.С тях градината ви ще стане още по-интересна.За разнообразие изберете няколко редки сорта.Но не се опитвайте да създадете ботаническа градина,пълна с дълги имена,с които да смайвате приятелите си.Рискувайте и купете един-два вида непознати за вас и необичайни растения.За по-редките ще трябва да се разходите до специализиран разсадник или да поръчате с куриерска фирма. Отглеждането на храсти е интересно занимание.Избирайте разумно,садете и подкастряйте правилно.Избягвайте двете най-често допускани грешки-да садите отделните екземпляри близо един до друг и да подкастряте безразборно.Ако садите храстите твърде близо ,ще трябва да водите непрекъсната битка с клоните,за да не се оплитат.Лошото подкастряне също е вредно-ако режете твърде много,твърде малко,твърде рано или твърде късно,цъфтежът ще ви разочарова.Преди да хванете ножиците,посъветвайте се със специализирана литература,където ще намерите конкретна информация за всяко растение.
 • ДЪРВЕТА ЛИСТОПАДНИ
  Дърветата са много по-малко на брой от храстите и за притежателя на малка площ изборът е ограничен.Прунусите радват очите с красиви цветове от началото на пролетта до началото на лятото .Сорбусът се отрупва с плодчета наесен,а глогът е подходящ за жив плет за много градини.Брезата придава елегантност,а акацията грейва с яркожълтите си листа през есента. Има много компактни и ефектни дървета,които се вписват в по-малките градини.Кленът и конският кестен,ясенът имат градински сортове.Най-често допусканата грешка е когато дървесен гигант бъде засаден в малката градина,защото е изглеждал добре в градинският център.Подобна съдба е сполетявала плачещата върба,конският кестен и липата.Правилото е никога де не купувате дърво,ако не сте проверили височината,която ще достигне след десетина години.Внимателно подберете и мястото.Не го засаждайте близо до къщата,защото корените може да подкопаят основите и.Оставяйте място между дърветата,за да не подкастряте непрекъснато,когато те порастнат. Избегнете ли тези клопки,ще добавите височина и багра в градината си и до известна степен ще се изолирате от външният свят.Освен това по този начин ще направите само добро на себе си-в този свят на непрекъснато увеличаваща се урбанизация дълг на всеки градинар е да засажда дървета навсякъде,където това е възможно,за да подпомогнете птичата популация. За съжаление се засаждат един и същ вид дървета-японска череша,леска,обикновен лабурнум,независимо дали градината е малка или голяма.Нарушете шаблона!Вземете си круша с листа на върба или ниса с красиви есенни листа.Гледичия и Ацер имат прекрасни златисти листа ,а норвежкият клен и пурпурната бреза ярко обагрени. Ако искате дървото ви да е стандартно-с оформен дънер и желаната корона,са необходими много грижи.При всички дървесни видове внимателният подбор,засаждане и подкастряне са важни.При дърветата подкастрянето не е от кой знае какво значение след прихващането им.
 • ЛИАНИ
  Лианите имат много приложения в двора ,градината,балкона.Да си изясним каква е разликата между лиана и храст.Това не е просто разлика между растение ,което може да се засади до стена или подпора,и растение,което се отглежда в открита се градина.Някои лиани,като бръшляна,често се използват като почвопокривни,а някои храсти,като форзиция суспенза,често се срещат по подпорките около входните врати. Лианата е растение,което само се прикрипя към подпорка-стена,кол или тел.Катерливи растения като бръшляна(хедера),хидрангея петиоларис и кампсеса,се прикрепват чрез въздушни корени;партеноцисусът има по стеблата си самозалепващи "лапички".Към тази група се отнасят лианите,които пълзят по стени и дървени подпорки,без да е необходимо да им слагате тел или друга подпорка.Останалите лиани не са толкова адаптивни и имат нужда от нещо,към което да се прикрепят.Аристолохията,жасминът и вистерията са извиващи се растения-стеблата им се увиват около тел,колове или дървената част на подпорката.Пасифлората и витисът имат мустачета,а клематисът се закрепва с дръжките на листата. Лианите покриват голи огради,грозни предмети,арки,сводове и колони.Най-важната им задача,разбира се,е да украсяват стените на къщи.Бръшляна и партеноцисуса свързваме главно със старинните къщи,но и изчистените линии на новите сгради може да се омекотят и обогатят с помоща на клематиса или вистерията.Когато градината е малка,не трябва да изпускате възможността да увеличите цветната украса на височина. Няколко правила.Засаждайте на около 45 см от стената и насочете корените встрани от къщата.Внимателно подгответе мястото-никога не садете в строителни отломки.Избирайте внимателно - трябва да сте сигурни,че растението е подходящо за вашият тип почва и за изложението на стената.Няма нужда да се ограничавате само с лиани-има много стенни храсти.Някои от тях трябва да привързваме към подпорки,но един от тях - еуномис радиканс е преходното растение между храста и пълзящото растение.В откритата градина това е спретнат почвопокривен храст,а до стената развива въздушни корени и израства,като лиана. Стени,огради,сводове,арки-много неща може да се покрият с лиани.С тях ще разкрасите дори мъртви или непривлекателни дървета.За целта използвайте катерливи рози,клематис,целаструс,актидония хинензис,хедера,жасминум и лоницера. Ако не сте отглеждали досега лиани,ще се изненадате от многообразието от цветове и багри.
 • ИГЛОЛИСТНИ ДЪРВЕТА
  В градинският център веднага ще разпознаете иглолистните дървета,макар че всеки характерен белег си има изключения.Да започнем с това,че през зимата иглолистните са покрити с листа.Но четири известни вида (ларикс,таксодиум,метасеквоя и гинко) са листопадни.Идва ред на листата,от които се очаква да са люспести или иглени.Това почти винаги е така,но листата на гинко билоба са плоски и ветрилообразни.Всички образуват шишарки,но и те не улесняват разпознаването.Шишарките на гинко приличат на малки жълти сливи,а шишарките на тиса са червени и месести. Въпреки особеностите на някаи сортове,иглолистните се разпознават сравнително лесно от обикновения градинар и стойността им като градински растения е известна.Издържливото вечнозелено дърво придава завършен вид на градината.А с изключение на иглолистните,вечнозелените са малко .Ето защо се обърнете към голямата група на иглолистните-ще откриете всякакви форми,размери,багри. В градинският център иглолистното дърво се предлага в контейнер или с почва около корените.И в двата случая топката с почва не трябва да се разбутва при засаждането.Ако растението е с почва около корените,засадете го ,когато в почвата има известна топлина,т.е.през септември или април. Иглолистното дърво е издължливо и живее дълго,а и грижите след засаждане не са сложни.Няма нужда от подпорки,пръскане,отстраняване на мъртвите цветове или събиране на падналите листа.Не се налага и подкастряне,с едно изключение-ако зеленолистно клонче се появи на златист или пъстролист сорт,трябва веднага да го махнете. При иглолистните е трудно да предвидите скоростта на растеж ,максималната височина.За десет години малкото иглолистно дръвче може да се превърне в огромен гигант,както често се случва.Възможно е да си остане дребно и изнервящо ви джудже,докато вие очаквате величествен гигант.Когато купувате,гледайте името.За година иглолистното може да порастне с 1.2м или само с няколко сантиметра като всяко иглолистно джудже. Иглолистно "джудже" е подходящо название на бавнорастящите сортове.За 10-15 години те израстват едва с петдесет -шестдесет сантиметра.Възможната му височина е над 3м.Тя се достига за много години.Няколко сорта са естествени джуджета и никога не надвишават 60см. Интересът към иглолистните сега е по-голям от всякога.Непрекъснато се появяват нови сортове.Може да си купите 30 см джудже,което с времето ще достигне 30м височина,за да избирате измежду колоновидно,конусовидно,или разпростиращо се дърво в различни багри-синя,сива,жълта,бронзова или зелена.Иглолистни като криптомерията,ларикса,пинуса и таксодиума не понасят варовита почва,а някаи хвойни или борове се чувстват добре в нея.Ако живеете в индустриална зона ,помнете,че някои иглолистни не издържат на замърсеният въздух-изберете хвойна или тис.Където и да живеете и какъвто и размер да е градината ви,за вас ще има подходящи иглолистни растения.
Показване на 1 - 3 от 3 артикула
Показване на 1 - 3 от 3 артикула